Wagenpark
Volvo
Hoofdkantoor

HVO

Wat is HVO?

HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil. Het is een synthetische diesel die gemaakt wordt van afval- en reststromen, waarbij de biomassa wordt behandeld met waterstof. Daarmee is het een directe vervanger voor fossiele dieselolie die zonder aanpassingen aan voertuigen toegepast kan worden. Hiermee kan een enorme besparing aan CO2-uitstoot behaald worden, tot zelfs 100%.

CO2-reductie:

De besparing van 100 procent aan CO2-uitstoot wordt bereikt als er gekeken wordt naar de “tank-to-wheel”-keten. HVO is een puur synthetisch product met een hoge zuiverheid, identiek aan die van GTL. Laatstgenoemd product is echter nog steeds een fossiele brandstof, aangezien dat uit aardgas wordt gemaakt.

De voordelen van HVO:

HVO is afkomstig uit afgewerkt frituurvet en dierlijke vetten, maar het kan ook uit houtpulp gemaakt worden. Door de hoge zuiverheid is er minder risico op bacterie- of vlokvorming in de tank, zoals dat bij biodiesel wel voorkomt. Een voordeel is dat HVO vrij te mengen is met fossiele dieselolie. Aanpassingen aan voertuigen zijn niet nodig (tot een blend van 40%, oftewel HVO 40, voldoet het product aan de EN590 specificaties) en de meeste truckfabrikanten hebben HVO als brandstof inmiddels vrijgegeven. Vraag voor u HVO tankt wel altijd even na bij uw dealer / fabrikant of dit mogelijk is voor uw merk en type truck.

HVO is een tweede generatie biobrandstof, gemaakt van de meest duurzame grondstoffen. Vanwege de hoge kwaliteit (synthetische brandstof), heeft het betere eigenschappen ten opzichte van conventionele (bio)diesel). Omdat HVO-brandstof vrijelijk mengbaar is met fossiele diesel, kan aan u een grote verscheidenheid aan specifieke blends geboden worden:

Blend HVO 20 HVO 30 HVO 40 HVO 50 HVO 100
Renewable component 20% 30% 40 % 50% 100%
CO2 Reductie (WtW/TtW) 17%/20% 27%/30% 37%/40% 45%/50% 90%/100%
Kwaliteit EN590 EN15940 EN15940 EN15940 EN15940

Duurzaam, want:

 • Well-to-Wheel: tot 90% CO2-reductie (Tank-to-Wheel tot 100%)
 • Geproduceerd uit werkelijk duurzame afval- en reststromen
 • Vermindert lokale emissies (NOx, PM)

Direct inzetbaar:

 • Drop-in: geen aanpassingen aan voertuig of motoronderhoud nodig
 • Geen veranderingen in tankprocedures of infrastructuur
 • Volledig mengbaar met fossiele diesel

Hoge kwaliteit:

 • Minder vlokvorming / bacteriegroei - Lange standtijd
  • Zuurstof is onttrokken aan de brandstof waardoor degradatie veel minder snel gaat
 • Hoog cetaangehalte, efficiënte verbranding
  • Het cetaangetal van een diesel geeft aan hoe snel de brandstof ontbrandt

Olie & Benzine H. van Dijkhuizen Tiel B.V. en HVO:

Wilt u meer informatie over dit product? Neemt u dan contact op met ons via 0344 614734, email naar info@hvandijkhuizen.nl.