Wagenpark
Volvo
Hoofdkantoor

De koude periode komt eraan: hoe voorkomt u klachten met diesel?

Wintertips om klachten met diesel te voorkomen
Door de lagere buitentemperaturen kunnen er in de winterperiode problemen ontstaan met brandstoffilters (verstopping). Diesel is opgebouwd uit een aantal stoffen, die ieder op verschillende temperaturen bevriezen. Diesel bevriest dus niet ineens. Het gaat eerst vlokken en uiteindelijk bevriest het. In dit proces raakt een brandstoffilter verzadigd en verstopt.

Wij geven u graag een aantal tips om klachten te voorkomen:

Tip 1
Gebruik winterdiesel. Vanaf september starten de depots al met een intermediate kwaliteit en vanaf half november is de diesel op winterkwaliteit. Intermediate biedt een vorstbeveiliging tot -10/-12 graden Celsius. De winterkwaliteit diesel biedt een vorstbeveiliging tot -20 graden Celsius.

Tip 2
Heeft u nog zomerdiesel in uw tank? Dan kunt u overwegen een additief toe te laten voegen aan uw diesel. Dat is alleen zinvol als de temperatuur nog boven nul is en de diesel en het additief goed vermengd worden.

Tip 3
Controleer periodiek de brandstoffilters van uw tank en wagenpark/apparatuur. Deze kunnen bij vorst verstopt raken. Het is dus belangrijk om deze filters op tijd te controleren en eventueel te vervangen. Daarnaast is het belangrijk om de juiste filters te gebruiken. Een Hydrosorb-filter is bijvoorbeeld gevoeliger voor het bio-component in de brandstof en daardoor kan bij lage temperaturen dit filter sneller verstoppen. Zorg voor een filter dat geschikt is voor de winterperiode.

Tip 4
Plaats uw voertuigen/apparatuur op een plek uit de wind (binnen of tegen een gebouw aan). Dat scheelt aanzienlijk wanneer er een harde koude wind staat.

Tip 5
Controleer uw dieseltank (opslag maar ook in uw voertuigen) periodiek op de aanwezigheid van water. Is water aanwezig? Verwijder dit dan. Water is een voedingsbodem voor bacteriën waardoor de kans op verstopping groter is. Hoe voller de tank, hoe minder groot de kans op condensvorming (en dus water).

Good housekeeping
De leveranciers zorgen ervoor dat de zomerkwaliteit van de diesel overgaat via een intermediate kwaliteit (1-10 tot 15-11) naar een winterkwaliteit (16-11 tot 28-2) van het product. Daarmee beschermen zij het product tegen vlokvorming en bevriezing. N.B.: Vlokvorming ontstaat vanaf -5 graden Celsius.

Periode Data Cloud (vlokvorming) CFPP (bevriezing)
Zomer 15 april – 30 september 4 -5
Intermediate 1 oktober – 15 november

1 maart – 14 april

0 -11
Winter 16 november – 28 februari -5 -20

Ontstaan er toch problemen? Neemt u dan contact met ons op via 0344-614734 en vraag naar onze Technische Dienst.

Met deze voorzorgsmaatregelen hopen wij eventuele klachten tot een minimum te kunnen beperken. Heeft u naar aanleiding van dit bericht nog vragen? Neemt u dan contact op met onze Technische Dienst via 0344-614734 of via td@hvandijkhuizen.nl